onsdag 12. desember 2007

En radikal omlegging av skattepolitikken?

Fredsprisvinneren, presidentkandidaten og filmmakeren Al Gore har nylig kommet med et radikalt forslag: Fjern skatten på lønnsinntekt, og skattlegg C02 utslipp istedenfor. Dette vil innebære at de fleste vanlige arbeidere vil klare å finne måter å unngå å betale skatt i det hele tatt, mens eierne av produksjonsmidlene vil, ettersom nesten alle produksjon innebærer utslipp. Dersom man i tillegg begynner å skattlegge andre drivhusgasser slik som f.eks metan - som er en kraftigere drivhusgass enn C02 - vil gårdseiere som holder kuer og okser bli kraftig skattlagt. At Al Gore har kommet med et slikt forslag, og at Jens Stoltenberg er enig, er ganske kraftig politisk kost. Dette vil føre til en omlegging av skattepolitikken som innebærer at det vil være kapitaleiere, produsentene og arbeidsgiverne som driver staten, istedenfor arbeiderne, og dette vil føre til samfunnsmessige forandringer. Hittill har det vært slik at de rikeste iblandt oss er flinke til å flytte pengene, og dermed unngå skatt i det hele tatt, så når inkompetende politikere som f.eks Kristin Halvorsen kommer for å "ta de rike" klarer de i virkeligheten ikke å ta andre enn middelklasse-sparerne med penger på høyrentekonto, og alle under dem.


Omleggingen fra en stat basert på inntektsskatt, til en stat basert på drivhusgass-skatt vil også innebære en forandring i måten å tenke på, og dette er noe som spesielt venstresiden vil slite med å tilpasse seg. Hittill har det vært slik at staten er et symbol på det nasjonale felleskap, og statens størrelse og økonomiske og sosiale omfang sier noe om hvor solidarisk og sosialistisk nasjonen er - jo større stat og jo mere skatt, jo mere sosialisme. Befolkningens skatt blir dermed ett offer som må gjøres for å bevise sin solidaritet, på samme måte som hvis man ofrer et dyr til en eller annen gud. Jo større ofringer jo mer religiøs er man, og religionen sees naturligvis på som positiv i seg selv uavhengig av faktisk resultat av ofringen. Fravær av skatt på inntekt vil bryte dette mønsteret, og dermed vil det etterlate yppersteprestene på venstresiden i et intelektuelt vakuum.

Jeg tror at dersom Jens Stoltenberg mener alvor, og igangsetter reformene som Al Gore har streket opp vil det sannsynligvis møte sterk motstand fra næringslivet, og fra de etablerte elitene, eliter som Jens Stoltenberg selv er en del av. Men samtidig er det enkelte fordeler med det sett fra arbeiderpartiet sin side. C02-skatt vil gi AP en god ideologisk begrunnelse for å bevege seg lenger mot høyre (mindre skatt = nyliberalisme sett fra et vulgær-sosialistisk synspunkt) og dermed bryte samarbeidet med nazi-flørterne og de useriøse aktørene i senterpartiet og SV til fordel for et samarbeid med de mer seriøse og solide partiene høyre og venstre. Frp mener at drivhuseffekten er tull, og vil dermed forbli ute av det gode selskap.

Dette vil kunne bety at arbeiderpartiet kan ta tilbake tittelen "for folk flest" fra Frp. Selv vil jeg helt klart foretrekke ett sterkt og høyrevridd AP med miljøprofil, framfor et sterkt Frp i sin nåværende utgave.

Ingen kommentarer: