mandag 10. desember 2007

Mysteriet SALO


Hva drev de med i SALO republikken? Jeg har hørt mye rart om SALO fra forskjellige kilder, jeg kan ramse opp det jeg kan her:

1) SALO var mer sosialt radikalt enn fascismen før krigen, men mange av de sosialistiske og radikale prosjektene ble kun papirtigere fordi tyskerne mente det ville komme i veien for rustningsindustrien.

2) Grunnen til at SALO var sosialt radikalt var fordi den delen av fascistpartiet som var lojale mot Mussolini, og ble med på etableringen av SALO ikke lenger var hindret av kongen, paven og de andre tradisjonelle autoritetene som Mussolini tidligere hadde måttet holde seg inne med.

3) Det ble bestemt at arbeidernes stemmer skulle telle 50% og aksjonærenes stemmer 50% ved valg av ny leder til en bedrift - istedenfor at det er helt og holdent opp til aksjonærene, slik det er under liberalismen og sosialdemokratiet.

4) Det korporative system ble videreutviklet under SALO.

5) Mussolini erklærte jødene som fiender av republikken etter press fra Hitler. Tyskerne bortføre litt over 8000 av dem mener historikerne - de fleste døde i tyske konsentrasjonsleirer.

6) Etter at Italia tapte krigen, og partisanerne rykket inn i Nord-Italia drepte de mange høytstående fascister, og tok husene deres. Disse tyveriene ble ikke oppdaget før opp til tjue-tredve år etterpå, og da ble eiendommene overført til de avdødes familier.

7) Både det ganske ytterliggående fascistiske partiet Fiamme, og Liga Nord (et parti som vil løsrive Nord-Italia fra Sør-Italia og etablere det som egen nasjon) er innspirert av SALO. En del radikale fascister mener at SALO var fascisme slik det bør være.

Fant ikke noen gode linker om SALO bortsett fra wikipedia sine. Hadde vært kult å lære ennå mere. Spesielt med tanke på at enkelte neo-fascistiske partier slik som f.eks Fiamme trekker fram SALO som fascisme slik det skal være. Dette kan ha noe å gjøre med bortføringen av jødene. Egentlig står det ikke særlig bra til med fascismen i Italia heller, og det har forekommet en uheldig sammenblanding med nynazistiske, rasistiske og antisemitistiske grupperinger, sist ved Allessandra Mussolinis tåpelige og rasistiske prosjekt "Azione Sociale". På tross av dette ER fascisme noe annet enn nazisme, og fascisme trenger IKKE å være rasistisk, og var heller ikke rasistisk før mot slutten av 1930-årene.


Wikipedia om SALO:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dino_Grandi

http://en.wikipedia.org/wiki/Italian_Social_Republic


Hurra for wikipedia!

Wikipedia er om ikke annet et godt utgangspunkt for videre studier og fordypning. Man finner navn og dokumenter som man kan søke videre på andre steder, samt henvisninger til andre linker, bøker man kan lese om temaet osv osv. Er kvasi-venstre og den fordummende SV-linja redde for wikipedia? Gjett om:-)


2 kommentarer:

fascisten sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Dette med at SALO var mer sosialt radikale enn fascismen før SALO er ofte sagt, men akkuratt hva denne sosiale radikalismen gikk i aner jeg ikke.

Skal lete litt rundt jeg også, og så skal jeg poste det her hvis jeg finner noen bra bøker eller linker på temaet:-)