mandag 19. november 2007

Anti-rasjonalitet innen fascistisk tenkning.

I denne bloggen, og på nettsiden fascisme.net har jeg valgt å kun representere de logiske og rasjonelle sidene ved fascismen. Dette for å ikke bygge opp om klassiske stereotyper, men for å utforske fascistisk ideologi og tankegods på en best mulig måte.

Når dette er sagt, så bør det også nevnes at fascismen ikke kun er rasjonell. Det finnes også en anti-rasjonell tradisjon innen fascismen, en tradisjon som kan spores tilbake til Sorels tanker om at en hver bevegelse trenger en myte som den tror på, og som motiverer til handling. Hvorvidt denne myten er sann eller usann er mindre viktig - så lenge tilhengerne lar seg innspirere av den. For Marxister er denne myten verdensrevolusjonen, for syndikalistene - som Sorel var en representant for - var myten generalstreiken, der borgerskapet ville bli kastet gjennom en langvarig streik som alle fagforeningene, og alle nisjene av samfunnet var med på.

Hverken Perons Argentina eller Mussolinis Italia ble etablert gjennom generalstreik (selv om det var streiker i forkant av Perons valgseier, og han hadde sterk økonomisk og moralsk støtte fra fagforeningene) og uansett kunne ikke myten om selve streiken motivere til handling etter at en slik generalstreik hadde vært gjennomført. Det både Peron og Mussolini raskt falt tilbake på var myten om nasjonen. Ikke myten om rasens overlegenhet som var nazistenes drivkraft - men myten om et nasjonalt felleskap på tvers av klasseforskjeller og andre skillelinjer. Sovjetunionen gikk også i denne retningen utover 1930-årene, da det ble klart at det ikke kom til å bli noe klasseløst eller statsløst samfunn under kommunistpartiets ledelse.

Nye tider krever nye myter, og i dag er hverken generalstreiken eller nasjonen holdbare. Fraværet av en god myte gjør at forandring fra status-quo er vanskelig. Muligens gjør dette fraværet at Norge i all uoverskuelig framtid vil være en kvasi-solidarisk og kvasi-sosialistisk stat med skumle poplister som f.eks Kristin Halvorsen ved roret.

En nybegynnerfeil hos mange forståsegpåere av fascisme er at de forkaster de rasjonelle sidene ved fascismen så fort det finner ut at det finnes en irrasjonell intelektuell tradisjon innen den samme ismen. Fascister selv ser på det irrasjonelle som rasjonelt, altså at mytene som blir etablert og vedlikeholdt tjener en rasjonell sak - som kan være f.eks økonomisk vekst, trygge gater eller kamp mot kommunisme. Folk flest lar seg ikke lokke av tung statsvitenskapelig argumentasjon, og myten, eller det anti-rasjonelle blir dermed noe tilsvarende masse-linjen i kommunistisk ideologi, en forenklet utgave av helheten - men samtidig noe større, og noe mere.


To sitater:

Sitat til foresvar for etableringen av fascistmilitsen, 1919 - anonym forfatter:

Fascismens mystisisme er beviset for dens triumf. Rasjonell tenkning kommuiserer ikke, men det gjør følelser. Rasjonell tenkning overbeviser, men den tiltrekker ikke. Blod er sterkere enn syllogismer. Vitenskaper påstår at den kan bortforklare mirakler, men i massenes øyne forblir mirakelet: det forfører og får folk til å konvertere (Sitat i Griffin, s.55).


Mussolini 1922:

Vi har skapt vår myte. Myten er en tro, en lidenskap. Den trenger ikke å være en realitet. Den er en realitet in den forstand at den er et stimulus, den er håp, er tro, er mot. Vår myte er nasjonen, vår myte er nasjonens storhet! Og alt annet underlegges denne myten, denne storhet, som vi ønsker å realisere fullt ut (sitat i Griffin, s. 44).


5 kommentarer:

Anonym sa...

jeg mener du har feil i denne bloggen og jeg har sterk tro på at du ER en stor feil i verden. folk forkaster ikke de rasjonelle sidene i fascisme fordi det finnes urasjonelle sider i ideologien, men fordi det var en mann for 70 år siden som prøvde ut dette i Italia og der gikk det jo raka vegen åt helvete. så klart finnes det positive sider ved fascismen, men det gjør det også ved kommunisme, marxisme, islamisme, alle religioner og alle ideologier. trikset er å ikke bli en jævla ekstremist. for tiden er det blitt en del av de i midtøsten og sør øst asia, og som du kansje veit hvis du følger med litt i samfunnet går ikke det heller strykende.
Hvis du ikke skjønner dette må du ha en iq med sammenligning av et lobotomert innsekt og jeg håper du og dine likeverdige lider en lang og smerte full død og tilbringer resten av evigheten med å brenne i helvete.... jeg hater dere alle.

fascisten sa...

Så du mener at fordi det finnes religiøse ekstremister i midtøsten, så er det i seg selv et godt argument for at vi her hjemme skal akseptere sosialdemokratiet og status quo ubetinget?

Dessuten gikk det ikke rake veien til helvete i Italia, en stund gikk det ganske bra. Og i Portugal fortsatte det å gå bra fram til fascistene tapte på 1970-tallet. Også Peron i Argentina og Franco i Spania såklart.

Fascisme er en lang, rik og spennende politisk tradisjon som bør vedlikeholdes og videreutvikles.

Hva er det forresten som er positivt ved islamisme? Jeg ser bare negative ting ved akkurat det.

Anonym sa...

Profeten (saaw) sa: Skal jeg fortelle dere hva som løfter status hos Allah? De sa: jo Allahs sendebud. Han sa: Å tilgi dem som begår urett mot deg, gi til dem som ikke gir til deg og holde kontakt med dem som har brutt med deg.
Sitat fra Islam... Enkelt å se at hvis alle fulgte dette ville det ikke være mye krig i verden.
Og hvis du mener at en politikk som har gått galt i alle landene den er blitt prøvd i så er du ikke riktig nagla...
I spania Franco tok over og var en diktator frem til 70 - tallet når de fikk et skikkelig politisk system. etter det fikk de retta opp mye av de feilene han gjorde. Og skal du bruke argentina som et eksempel må jeg nesten le. skal du argumentere med at et land som har så mye fattigdom som Argentina har hatt en god styringsform?
og når jeg nevnte det med ekstremister i midtøsten, så mente jeg at uannsett hva du tror på, så kan du ikke la det gå så langt at du blir ekstremist for deet er flere eksempler på at hvis du blir det så tar du det du tror på for langt og da ender det ikke bra.

Anonym sa...

Mohammed sa mye rart, han sa jo også blandt annet at mannen har rett til analsex, selv om damen ikke vil det. Og at mannen har lov til å slå damen(e) han er gift med dersom de er ulydige.

Men at man ikke kan være for ekstrem kan jeg være enig med deg i. Uansett så ser jeg på det som en viktig jobb å grave fram og finne ut av fascistisk historie, ideologi og filosofi.

Anonym sa...

Dessuten er det lenge siden 1950-tallet, da peronistene styrte Argentina.