lørdag 8. september 2007

Litt mer om propaganda.

En annen film, som også har til hensikt å trekke en kobling mellom homofili og fascisme er filmen "Il Conformista" eller "fascisten" på norsk. Denne filmen trekker ikke tingene så langt som "Salo" og det finnes ingen scener med grov vold eller porno i filmen. Derfor ble den heller ikke forbudt.

Sett fra et propaganda-synspunkt er dette på mange måter en god film. Handlingen går ut på at en noe forrvirra person med homofile tibøyligheter melder seg inn i fascistpartiet. Like etterpå blir han sendt ut for å drepe sin tidligere filosofiprofessor og venn, og i løpet av filmen møter vi både slemme fascister og snille kommunister. I tillegg er det en del ganske kule scener.

Propaganda kan som kjent være bra eller dårlig. Filmen "Salo" er et eksempel på svært dårlig propaganda, "Il Conformista" er litt bedre, men den har en stor svakhet - historien er totalt urealistisk, og i tillegg er poenget platt. En riktig god propagandafilm er den norske "oljeberget" som tar for seg hverdagen til Jens Stoltenberg slik den så ut rett før valgseieren i 2005.

Ingen kommentarer: